13 October 2011

left handed. ini fakta bukan auta

Assalamualaikum

hai korang!. kenal man kidal? kenal owner fathinbamir. blogspot? kenal obama? ape persamaan dorang? exactly! semua tak kenal korang. watlek! meh bace entry nie kasi habis. entry kali nie i nak story sedikit pasal orang yang ade keistemewaan yang bukan dalam ketegori kalangan Orang Kurang Upaya a. k. a OKU yang boleh menulis gune tangan kiri. dah tak payah korang nak buat table kat paper A4 nak classified kan i OKU.  tangan di dada. mata tutup. alhamdulillah saya normal :p

btw, dalam hencik Bamir's family i sorang je yang tangan kidal. dah la only one girl pulak tu. untung nye! so, please la jangan jelez ye firdaus dan fikrie. giler belagak! dah, dah.. story pasal famly pulak die nie. ok. entry kali nie i nak story pasal left handed. bahase melayu payau is tangan kidal. memandai je i melayu payau. siapa-siapa yang bace nie tangan kidal sila buat muke bangge ye. gimme five kite tangan kidal! 

para tangan kidal sekalian, 

sebenarnye kite nie banyak kelebihan tahu. flashback balik time i buat homework. soklan suruh tulis 10. tapi tangan i tetap nak tulis 01. sampai nanges-nanges nak jugak cakap 10 i tu betul. time tu jiwa ribena. korang tahu tak 10% dari 6.7 billion pupulasi kat dunie nie adalah tangan kidal.  kate hencik google. dalam jurnal Neuropsychology pon bagi tau orang kidal nie lebih merespons ransangan a. k. a alert. betuah kan? sila buat muke bangge sekali lagi. hewhewhew. 


so paham tak? tak paham meh i terang kan lagi. orang yang gune tangan kidal macam nie lebih menguasai otak kanan dari otak kiri. sebab ikot suke hati la nak gune otak mane! erh sory ter emo. sebab memang macam tu. dan dari fakta orang yang gune otak kanan nie lebih cenderung kepada muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi, kebijaksanaan dan cantik! ok. yang cantik tu fakta merapu i. special kan?

asyik kelebihan je........ nak keburukan? 

keburukan orang tangan kidal pulak bile menulis. part nie memang i tak suke. sebab bile nak menulis tangan akan bergerak dari kiri ke kanan. so dakwat pen yang basah atau pensil atau kaler mesti melekat kat tapak tangan tangan hujung. serious. i tak tipu. ace korang try. tapi dari situ pon boleh di anggap unik. erh unik ke? unik taik kucing kau! tak banyak la keburukan nye i rase. tapi bagi diri i sendiri, bile nak buat keje. orang tengok kite macam kekok je, macam tak penah je buat keje, mula dah jadi tak tentu arah orang tengok kite pelik je buat keje. ape pandang-pandang??

orang kidal selalu nye akan pakai jam kat tangan kanan sebab senang nak menulis. tapi bagi i... betul! lepas tu bile nak drive nak control gear tak kekok. sebab gune tangan kiri. korang tangan kanan, ade?? ramai cakap orang tangan kidal nie pandai. pandai erh? bagi i tak jugak. kalau dah malas nak blajar orang tak de tangan pon boleh masuk dalam fakta orang tangan kidal.

tapi... orang kidal nie akan gune tangan kanan bile pegang gunting, komputer (tetikus), peralatan dapur, senjata api dan lain-lain lagi mcam nie...

ecececeeeeh. sampai coach i pelik. tulis tangan kiri. menembak tangan gune tangan kanan. tengok tangan la coach!


antara selebriti dan orang ternama yang kidal:


Angelina Jolie

Julius Caesar
Fathin Bamir *watlek! siap bagi peace lagi

Bush


Barack Obama

Mawi

Oprah Winfrey
  • Napoleon Bonaparte
  • Saidina Umar Al- Khattab
  • Amitabh Bachan! (pelakon pebrete i. tak sangka kteorang geng)
  • Tom Cruise 
  • Man Kidal
  • Blogger Lyssa Faizureen
  • Rafael Nadal 
  • Lionel Messi (kite ade jodoh! muahaha)
  • Lin Dan  
last, care makan pulak. i tak tau la pulak kalau-kalau orang kidal nie ade yang makan bersuap gune tangan kiri. wah! u memang superb! yang gune tangan kiri pon bile korang makan gune sudu, garpu atau pisau. korang akan gune sudu kat tangan kiri. kan? jangan tipu. sebab i pon gune tangan kiri gune sudu. watlek! masuk mulut kenyang. no point u can make it as issue tak berfaedah. 

" only left-handed are in their right minds "






6 comments:

  1. n lagi satu..keburukan...kaco aku nak mnulis...bcoz kat sek meja kan cantum..cube byangkan kanan n kiri bertembung =='

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. hahaha...sye tgn kanan tp kaki kiri.so, i use both minds maa.papepon sme org ada keunikan tersendri.everyone's unique in their own way

    ReplyDelete
  4. ha'ah... tgan kidal nih kan banyak org seni.. kau hado ape fathin.?? ahhahaha :))

    ReplyDelete
  5. duduk ngan kawan kidal..betemu kanan ...senggol2..ko sana sikit la..ko lah sana ! menyibuk ! * dah aku nak pindah duk belakang ( zaman sekolah2 duluaaa0 heheheh

    ReplyDelete
  6. cik limah: tgn kiri bertembung tgn kanan tu bukan xsengaje. saje je tolak tgn knan tu bagi dpt buat corak. :P

    aRelan: rezeki tuhan bagi. kelebihan gunekan sebaik-sebaik nye. giler special! cayalah!

    jieha nasir: aku lah orang seni tu. seni merosakkan barang orang! wahaha

    lily damia: haha..zaman skolah kite same lah! gimme 5!

    ReplyDelete

hai korang...
thanx sebab dah bace...
ape lagi..komen la.hehe